Bygg – anläggare

Hur gör man mark­arbeten för vägar? Hur lägger man grunden för järnvägsspår, hus och ledningar? Hur gör man snygga  gröna ytor och asfalt-, platt- och sten­beläggningar? Är du intresserad av detta? Då är inriktningen mark och anläggning på bygg- och anlägg­ningsprogrammet rätt gymnasie­utbildning för dig!

Som markanläggare och anläggare kan du ha många olika arbetsuppgifter. Vid byggen av vägar är schaktning, rörläggning och asfaltläggning exempel på vanliga arbetsmoment. Andra arbetsuppgifter kan vara att anlägga utemiljöer, t ex gräsmattor, sten- eller plattgångar både i offentliga och privata miljöer. I arbetet används många olika typer av maskiner – allt från tunga anläggningsmaskiner till tekniskt avancerade specialinstrument för mätning. På skolan finns alla bygglokaler, maskiner och utrustning som behövs för att ge dig de yrkeskunskaper som är eftertraktade i branschen.

Utbildningen passar dig som gillar att se varaktigt resultat av ditt arbete. Det du skapar kommer människor att använda under lång tid. Inom byggbranschen får du ha ett arbete som är fritt, rörligt och variationsrikt. 

Under gymnasietiden får du, i samarbete med Ung Företagsamhet, starta och driva ett eget företag – en erfarenhet som du kommer att ha stor nytta av i ditt framtida yrkesliv.

Branschen har stort behov av duktiga anläggningsarbetare med förarkunskaper, så det är lätt att få arbete efter gymnasieutbildningen!

Framtidsdrömmar

Du får grundläggande behörighet och kan läsa kurser för särskild behörighet. Efter gymnasiet kan du vidareutbilda dig till anläggningsingenjör, väg- och anläggningstekniker på yrkeshögskolan, eller gå direkt ut i yrkeslivet och arbeta som anläggningsarbetare, bantekniker/banarbetare, beläggningsarbetare eller bergarbetare inom bygg och anläggning.

Yrkesintroduktion BA-anläggning

Bygg- och anläggningsprogrammet ges även om ett introduktionsprogram under två år. Efter yrkespaketet följer färdigutbildning på ett företag inom branschen. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6 800 timmar.

Läs mer här!


Grön skola nära stan

Hvilan Utbildning i Åkarp ligger i en härlig miljö med egna parkområden, grönsaksfält, markbyggnads- och maskinhallar och 600 kvadratmeter växthus. Skolan ligger naturskönt, men samtidigt nära både Malmö och Lund och många av eleverna bor på vårt internat. Med buss är du inne i centrala Malmö eller Lund på 15 minuter och på 40 minuter kan du vara i Köpenhamn.

Bo på vårt populära internat

Skolan erbjuder en välkomnande stämning på det hemtrevliga internatet med plats för ca 75 studerande. När du bor på internatet ingår frukostbuffé, hemlagad lunch och kvällsmat samt kvällsfika. Varje dag ordnar skolans personal någon fritidsaktivitet, t.ex. yoga, thaiboxning, utflykter eller innebandy. Aktiviteterna varierar efter årstid och de boendes intressen. Några av de äldre eleverna som är med i Hvilans skolidrottsförening arrangerar också olika aktiviteter. I anslutning till boendet finns tillgång till gym, idrottssal, utomhusarena, kök, TV-rum och bastu.

Gratis körkort – en stor förmån

Det är med stor glädje vi kan meddela att skolan erbjuder dig som väljer att studera på något av våra yrkesprogram (NB/HV/BA/RL-programmen) ett stipendium för körkortsutbildning som är värt 9 300 kr. För att erhålla stipendiet ska man nått kraven för yrkesexamen.

 


 

Kontaktperson

Kabbarp:

Hans Strömberg

Biträdande rektor- Kabbarp

Telefon

040-46 37 04

Kursplan

Poäng
Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5 100
Matematik 1a 100
Svenska 1 100
Idrott och hälsa 1 100
Historia 1a1 50
Naturkunskap 1a1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Programgemensamma ämnen
Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200
Inriktningsämnen
Anläggning 1 100
Anläggning 2 200
Anläggningsprocessen 200
Programfördjupning
Anläggning – gröna ytor 200
Anläggning – ledningsbyggnad 200
Anläggning – stensättning 100
Anläggning – vägbyggnad 100
Valbar programfördjupning
Entreprenörskap 100
alt Svenska 2 100
Individuellt val
Individuellt val 100
Gymnasiearbete
Gymnasiearbete 100

Kurstillfällen

Hör av dig vid intresse för utbildningen!

Liknande utbildningar

Visa fler liknande utbildningar

Ladda hem material

Gymnasiebroschyr 2019 (pdf)

Introduktionsprogrammet- BA