Bygg – anläggare
Behovet av utbildad personal är stort inom byggbranschen med många olika arbetsuppgifter. Du kan arbeta med projektering inom arkitekt- eller konstruktionsledet, i produktionen på ett entreprenadföretag eller inom förvaltningssektorn eller som konsult. Du får kunskap om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt såväl som branschens olika yrken och arbetsprocesser.
Utbildningen passar dig som gillar att se varaktigt resultat av ditt arbete. Det du skapar kommer användas under en lång tid. Ett arbete inom byggbranschen är fritt, rörligt och varia-
tionsrikt.
På skolan finns alla bygglokaler, maskiner och utrustning som behövs för att ge dig de yrkeskunskaper som är eftertraktade i branschen.
INRIKTNING: MARK OCH ANLÄGGNING
Inriktningen passar dig som är intresserad av byggprocesser och tycker om att arbeta praktiskt, och riktar sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. Du lär dig om markarbeten för vägar, järnvägar och platt- och stenbeläggning.
INRIKTNING: HUSBYGGNAD
Vill du vara en del i hur samhället förändras med skyskrapor och fantastiska byggnader? Inriktningen ger dig kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och fastigheter. I utbildningen ingår även planering, beräkning och utförande av byggnadsarbeten. Efter utbildningen kan du söka jobb inom bland annat betongarbetare, håltagare, plattsättare, takmontör och träarbetare.
Under gymnasietiden får du, i samarbete med Ung Företagsamhet, starta och driva ett eget företag – en erfarenhet som du kommer att ha stor nytta av i ditt framtida yrkesliv.
Branschen har stort behov av duktiga anläggningsarbetare med förarkunskaper, så det är lätt att få arbete efter gymnasieutbildningen!
Framtidsdrömmar
Du får grundläggande behörighet och kan läsa kurser för särskild behörighet. Efter gymnasiet kan du vidareutbilda dig till anläggningsingenjör, väg- och anläggningstekniker på yrkeshögskolan, eller gå direkt ut i yrkeslivet och arbeta som anläggningsarbetare, bantekniker/banarbetare, beläggningsarbetare eller bergarbetare inom bygg och anläggning.
Yrkesintroduktion BA-anläggning
Bygg- och anläggningsprogrammet ges även om ett introduktionsprogram under två år. Efter yrkespaketet följer färdigutbildning på ett företag inom branschen. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6 800 timmar.
Grön skola nära stan
Hvilan Utbildning i Åkarp ligger i en härlig miljö med egna parkområden, grönsaksfält, markbyggnads- och maskinhallar och 600 kvadratmeter växthus. Skolan ligger naturskönt, men samtidigt nära både Malmö och Lund och många av eleverna bor på vårt internat. Med buss är du inne i centrala Malmö eller Lund på 15 minuter och på 40 minuter kan du vara i Köpenhamn.
Bo på vårt populära internat
Skolan erbjuder en välkomnande stämning på det hemtrevliga internatet med plats för ca 75 studerande. När du bor på internatet ingår frukostbuffé, hemlagad lunch och kvällsmat samt kvällsfika. Varje dag ordnar skolans personal någon fritidsaktivitet, t.ex. yoga, thaiboxning, utflykter eller innebandy. Aktiviteterna varierar efter årstid och de boendes intressen. Några av de äldre eleverna som är med i Hvilans skolidrottsförening arrangerar också olika aktiviteter. I anslutning till boendet finns tillgång till gym, idrottssal, utomhusarena, kök och TV-rum.
Kurstillfällen
Hör av dig vid intresse för utbildningen!