Dubbelvinst för Hvilans idéträdgård på Nordiska Trädgårdar

2017-04-10

Hvilan Utbildnings bidrag ”Färgstarka öar och stilla vatten” vann både besökarnas val och juryns val i tävlingen Årets idéträdgård 2017 på Nordiska Trädgårdar. Hvilans bidrag, skapat av lärare och studenter på skolan fick 75% av besökarnas röster.

Länkar till fler artiklar längre ner på denna sida >>

Trädgården skapades av skolans lärare Anna-Mia Fors och Thomas Lundén i samarbete med 75 studenter på Hvilans trädgårdsutbildning. Tillsammans har de arbetat hårt med att skapa den vinnande idéträdgården.

Anna-Mia och studenterna hade bråda dagar efter att de i januari i år fick besked att de skulle få delta i Årets idéträdgård på Nordiska Trädgårdar.

Utan alla mina studenter hade det aldrig gått, säger Anna-Mia Fors. De har varit fantastiska och vi har arbetat jättemycket!

Anna-Mia Fors inspirerades av filmen ”Resan till Melonia”, regisserad och animerad av Per Åhlin, samt konstnärsträdgården Majorelle Garden i Marrakech. Idéträdgården ramades in av växter i lime, gult, orange och rött. Innanför ramen låg en damm, här och där dekorerad med koboltblåa urnor med blommor i samma färgskala som i ramen. Över vattenytan slingrade en stig av brädor och I slutet av gången höjde sig en koboltblå pergola. I fonden stod en grönskande bambuvägg.

Sjuttiofem procent av Nordiska trädgårdars 55.000-60.000 besökare valde Hvilan Utbildnings bidrag ”Färgstarka öar och stilla vatten” framför de fyra andra bidragen.

Juryns motivering löd i sin helhet:
”Den här trädgården gör oss glada tack vare sin färgprakt. Växtligheten skapar en fin inramning och planteringarna är mycket välkomponerade. Växtvalet och växterna är i perfekt utvecklingsfas.
Bron som slingrar sig över vattenytan lockar besökarnas nyfikenhet och bambuväggen skapar lummighet och trygghet.”

Text: Lennart Orvarsson

Bakgrund
Färgstarka öar och stilla vatten – det är den inspirerande titeln på Hvilan Utbildnings tävlingsbidrag på Nordiska trädgårdar i Stockholm den 6–9 april. Den 56 m2 stora tävlingsträdgården bjuder på en slingrande stig med kontraster och komplementärfärger i späd, tidigt grönska. Den är resultatet av en vårtermins hårt och roligt arbete på trädgårdsbranschens egen skola där 75 studerande som går på skolans arbetsmarknadsutbildning via arbetsförmedlingen, och fem av deras lärare har planerat, byggt och odlat för att möta årets tema ”Frodigt och roligt” med en design av en av skolans lärare.

 Mer om idéträdgården och vinsten här