FAQ - Hvilan gymnasium Stockholm, Stora Essingen

Nedan kan du läsa de vanligaste frågorna kring flytten av gymnasieskolan i Stockholm till de nya lokalerna på Stora Essingen. Om din fråga inte besvaras nedan kan du skicka den till info@hvilanutbildning.se


FLYTTEN TILL STORA ESSINGEN

Hur ligger ni till i byggnationsprocessen i lokalerna?
Ombyggnationerna av lokalerna är igång och kommer att stå redo för eleverna vid skolstarten i augusti. 

Hur ser lokalerna ut?
Lokalerna är rymliga, fördelade på tre plan, med plats att växa. Som i detta nu (och under sommaren) renoveras utifrån våra behov. Lokalerna kommer inskänka såväl studiero, som kreativitet och grön närvaro med betydligt störr tillgänglighet för idrott, hälsa och utbildning. - Mer information och bilder kommer under sommare. 

Jag gillar området Frescati Hage för dess natur och grönytor, kommer det vara detsamma utanför de nya lokalerna?
Skolan på Stora Essingen ligger i en härlig miljö med närhet till såväl vatten, utsikt mot kungsholmen och ett stenkast från Äppelviken, med närhet till strövområden som Eknäsparken. Här finns alla möjligheter, likt tidigare, att njuta av såväl grönmiljö som vattenutsikt. 

Kommer det finnas allt vi behöver?
Lokalerna kommer inrymma alla faciliteter såsom undervisningssalar, uppehållsrum, bibliotek, personalutrymme, idrottshall, simhal, squash-hall, restaurang och labborationssal. 

Är lokalerna tillräckligt stora?
Det finns plats att växa i lokalerna! I dagsläget har vi XX kvm att fördela över tre plan och om fler kvm behövs finns det till vårt förfogande. 

Kommer skolan inte längre vara densamma som tidigare?
Jo, du kommer känna igen Hvilan precis som den skolan du alltid gått på (ifall du är en befintlig elev på Hvilan). Vi expanderar endast till större lokaler, men behåller samma härliga Hvilananda. 

Hur påverkar detta eleverna?
Eleverna kommer inte att påverkas mer än att skolstarten kommer bli i de nya lokalerna på Stora Essingen.  

Kommer alla behov att tillgodoses?
Alla behov kommer, precis som tidigare, att tillgodoses. Fördelen med lokalerna på stora Essingen är att vi kan hålla allt under ett och samma tak vad gäller exempelvis laborationssalar, idrott och lunchservering.   

Kommer Hvilan Gymnasium i Stockholm att flytta igen?
Nej, det är inte vår intention att flytta skolan igen. Vi vill att alla elever får den kvalitativa utbildningen som de är berättigade till och som de sökt till oss för. I detta läget är vi dessvärre tvungna att flytta skolan från Frescati Hagväg och är glada över möjligheten som fastigheten på Stora Essingen ger oss!

Vart ligger den nya skolan och hur tar man sig till skolan?
Skollokalerna ligger i området Stora Essingen Segelbåtsvägen 9, ochär endast ett kort gångavstånd från närmsta hållplats. Du penlad enkelt till skolan med tvärbanan ornge linje (Stora Essingen) eller buss (Broparken). Tidtabellen med täta avgångar gör att du, i de flesta fall, enkelt kan ta dig till och från skolan. 

Jag vill åka skolbuss - hur fungerar det?
Skolbussen kommer att hämta på central plats i norrort och köra tu och retur till skolan på förmiddagen och eftermiddagen. Skolbussen är kostnadsfri och enkelresa tar ca 25-30 minuter att åka. 

Får man SL-kort?
Ja, alla elever som är berättigade SL-kort kommer att ges detta. Stockholm stad avgör huruvida du är berättigad SL-kort eller ej. 

Har skolan en egen idrottshall?
Ja, fastigheten inhyser idrottshall med omklädningsrum och duschar samt tillgång till squahbana. Skolan är även omgiven av härliga grönytor perfekt för utomhusaktiviteter.  

Har skolan egna laborationssalar?
Ja, det kommer finnas väl tilltagen laborationssal inklusive prepprum. 

Vart serveras lunchen?
Skollunchen serveras i eget regi i skolans egna lokaler men råvaror odlade av våra ägare. Restaurnagen kommer att vara i bruk 2022-08, dessförinnan med mottagningskök i fastigheten med lunch från matleverantör. 

Kommer det finnas alternativ för vegetarianer och veganer?
Ja, i restaurangen resveras mat även för vegetarisk och vegansk kost. 

Kommer undervisningen se likadan ut?
Det kommer inte att bli någon skillnad på untbildningen och dess utformning. Eleverna kommer få samma kvalitativa undervisning som tidigare med nu i större lokaler. 

Kommer vi fortfarande vara gröna?
Vi är, genom våra ägare och ägardirektiv, gröna från grunden. Skolan på stora Essingen ligger i ett naturskönt område inte helt olikt från Frescati med närhet till såväl strövområden som vatten. De nya lokalerna kommer ge en starkare koppling till skollan och samhällets miljö- och hållbarhetsarbete. Fastighetsägarna arbetar för att alla deras fastigheter år 2030 ska vara kilmatneutrala. 

Hur många lärare arbetar på skolan och kommer alla lärare flytta med?
Totalt arbetar det 34 lärare på skolan på Frescati Hage. Samtliga lärare har blivit tillfrågade och kommer att flytta med till vår nya fastighet på Stora Essingen. 

Har eleverna mentorer?
Ja, mentorer kommer att finnas till elevernas förfogande och skapa närvaro, stöd och struktur inom bland annat studiemotivation, studiero och fokushjälp. 

Hur många elever går det på skolan?
Det går ca 450 elever på skolan. 

Antal elever i en klass?
Varierar från 20-30 elever