Vinnande färger i Hvilan Utbildnings idéträdgård på Nordiska Trädgårdsmässan

Efter fjolårets braksuccé är Hvilan Utbildning tillbaka på Nordiska Trädgårdsmässan 2018 med en ny färgstark idéträdgård – den här gången med särskilt fin utsikt.

Årets tema är Mixa och maxa och det har inspirerat till idéträdgården ”Utsikt från en sitt-hammock”, som blandar maximalt; både i färg, form och växtinnehåll.

Det blir en show och en färgfest med en mix av perenner, sommarblommor, inneväxter och balkongväxter. Med udda kombinationer och färger vill vi visa på bredden i utbudet och verkligen ta ut svängarna, säger Anna-Mia Fors, idégivare till årets bidrag och till vardags bitr. utbildningsledare på Hvilan Utbildning i Stockholm. 

Liksom fjolårets vinnare ”Färgstarka öar” (när skolan belönades med juryns guldmedalj och 75 % av besökarnas röster) är årets idéträdgård en glädjechock i färger med knallrosa pergola, gul-rutigt golv och vårens primulor och tulpaner i gult, rosa och lila tillsammans med grönskande olivträd, ormbunkar, klättersparris och olika gräs. Från ett antal sitt-hammockar har man utsikt över hela trädgårdsrummet.

Låt fötterna lämna marken en stund och ta in den väv av former och mönster som bildar ditt trädgårdslandskap, säger Anna-Mia Fors och uppmanar till en trädgård som inte bara handlar om prestation. Ibland måste man även ta sig tid att sitta ner, njuta och ta in sin trädgårdsplats!

”Utsikt från en sitt-hammock” byggs av lärare och studeranden från Hvilan Utbildnings arbetsmarknadsutbildningar i Stockholm och visas i monter C16:46, mitt i hall C, som en av sammanlagt sex idéträdgårdar på mässan. Redan första mässdagen, torsdag 22 mars, utser en jury vilken av trägårdarna som ska belönas med guld, silver och brons. På söndag 25 mars avgörs besökarnas val.


FRÅGA JOHN TAYLOR!
Under samtliga mässdagar, 22-25 mars, bidrar Hvilan Utbildning även med rådgivning och ett antal workshops i intilliggande monter (C14:40) – och här bjuder bl. a. John Taylor på trädgårdsgivning. Passa på och få svar på just dina trädgårdsfrågor under fredagen kl. 11-12 samt kl. 14-15!  John Taylor är ju sedan i somras inspiratör och kreativ utvecklare på Hvilan Utbildning, jämte andra uppdrag som slottsträdgårdsmästare på Tjolöholms Slott och programledare för Trädgårdstider.

Det känns fantastiskt roligt att förmedla kunskap och utbildning, särskilt tillsammans med Hvilan där jag ju själv både studerat och varit lärare - och nu är tillbaka som kreativ utvecklare. Och besökarnas frågor är alltid ett kul inslag, säger John Taylor.

Annat matnyttigt som erbjuds i Hvilan Utbildnings workshop-monter är trädgårdsdesign/skissteknik (torsdag kl. 11.30–12.30 + kl. 13.30–14.30) och blomsterbinderi (fredag kl.10-11 + kl. 16-17). Under helgen blir det bl. a. information om bästa gödning och besökarna får testa sina trädgårdskunskaper. Samtidigt informerar skolan om alla sina utbildningar.

För mer information och kontakt med bidragande studenter och lärare kontakta mässansvarig projektledare Louise Kjeldsen, louise.kjeldsen@hvilanutbildning.se eller 040-46 37 43.